zakwaszanie w fertygacji roślin jagodowych

Fertygacja stanowi nowoczesną i zawansowaną metodę nawadniania i odżywiania roślin, szczególnie w uprawie borówki amerykańskiej, truskawki i maliny.

Woda do podlewania dostępna na polskich plantacjach jest zazwyczaj twarda i ma pH 7 lub wyższe. Używanie takiej wody do nawadniania powoduje stopniową alkalizację gleby. Stosując do podlewania twardą wodę o zbyt wysokim pH obniżamy jakość i skuteczność pożywek, gdyż niektóre składniki wytrącają się przy zbyt wysokim odczynie. Przykładem jest tu fosfor, który wytrąca się do nierozpuszczalnych form wraz z Ca, Mg i Fe przy pH > 6,2. W efekcie, pomimo dawkowania nawozów we właściwych ilościach, z powodu nieodpowiedniego pH wody rośliny słabo przyswajają potrzebne składniki pokarmowe. Poza tym twarda woda zwiększa ryzyko zapychania kroplowników instalacji nawodnieniowej. Dlatego też, żeby uzyskać skuteczne nawożenie roślin jagodowych woda powinna być zakwaszana zarówno przy podlewaniu jak i fertygacji. Jak skutecznie zakwasić wodę do podlewania w uprawach roślin jagodowych?

Jak skutecznie zakwasić wodę do podlewania w uprawach borówki i maliny?

Zakwaszenie wody polega najczęściej na nieznacznym obniżeniu pH do poziomu wymaganego dla konkretnego gatunku rośliny. Zazwyczaj optymalne pH wody do podlewania roślin jagodowych powinno być na poziomie 5,0 – 6,5. Doradcy w CHEM3 Polska polecają do zakwaszania wody do podlewania stosowanie kwasu azotowego, fosforowego, siarkowego lub cytrynowego. Każdy z tych produktów dzięki swoim naturalnym właściwościom przynosi roślinom dodatkowe korzyści dla ich prawidłowego wzrostu i owocowania.

Kwas azotowy i fosforowy w fertygacji jest bardzo skuteczny.

Najlepszym sposobem na zakwaszenie wody jest dodanie do niej odpowiedniej dawki kwasu – najczęściej azotowego lub fosforowego. Kwas dodany do wody reaguje z naturalnie występującymi w niej wodorowęglanami (HCO3). Dlatego im wyższa zawartość wodorowęglanów w wodzie, tym więcej kwasu trzeba dodać, aby osiągnąć pożądany odczyn. Przy bardzo wysokich zawartościach HCO3 w wodzie (powyżej 400 mg/l), gdzie trzeba dodać większe ilości kwasu, mogą powstać problemy z właściwym zbilansowaniem pożywki. Trzeba pamiętać, że dodając dużą ilość kwasu dostarczamy również znaczące ilości składników pokarmowych. Zdarza się, że odczyn i skład wody dostępnej na plantacji bardzo ogranicza zastosowanie prawidłowej fertygacji.

Przygotowanie pożywki nawozowej do fertygacji.

Bardzo ważną rzeczą jest przygotowanie odpowiedniej pożywki nawozowej do fertygacji roślin jagodowych. Prawidłowa pożywka nawozowa dla borówki i maliny to najczęściej roztwór 10%, czyli 100 kg nawozu na 1000 l wody. Możemy optymalnie przygotować pożywkę przy jednoczesnym podawaniu kwasu już za pomocą instalacji dwuzbiornikowej. Wtedy stosowną dawkę kwasu dodajemy do zbiornika z saletrą wapniową. Trzeba pamiętać, że nie dodajemy kwasu do zbiornika z nawozami wieloskładnikowymi, gdyż gwałtowny spadek pH w zbiorniku może spowodować wytrącenie mikroskładników ze związków chelatujących. Należy kontrolować parametry pożywki (pH oraz EC) na kroplospływie, w celu uniknięcia pomyłki w obliczeniach lub awarii urządzeń dozujących.

Produkty do zakwaszania  wody w cenach hurtowych CHEM3 Polska.

Kwas azotowy i kwas fosforowy do fertygacji w uprawach borówki amerykańskiej, maliny, truskawki oraz papryki pomidorów i ogórków szklarniowych jest dostępny w firmie Chem3 Polska. Produkty do zakwaszania wody do podlewania w systemach nawadniających oferowane są przez Chem3 Polska w różnych gatunkach i stężeniach. W Chem3 Polska rolnicy mogą kupić potrzebny do fertygacji kwas azotowy i kwas fosforowy oraz otrzymać fachowe wsparcie u doświadczonego doradcy rolniczego, który pomoże dobrać odpowiednią ilość i stężenie kwasu do pH wody i uprawianej rośliny.

Koszyk