kwas azotowy w uprawie maliny po osłonami

Jak regulować pH gleby w uprawie maliny?

Każda roślina wymaga odpowiedniego pH gleby, żeby rosła bujnie i zdrowo. W warunkach szklarniowych możemy zastosować nowoczesną metodę nawadniania i nawożenia, czyli fertygację. Dzięki wprowadzeniu odpowiednich produktów chemicznych możemy skutecznie regulować również odczyn i twardość wody do podlewania roślin w szklarniach.

W CHEM3 Polska oferujemy klika skutecznych i wydajnych produktów stosowanych w ferdygacji w uprawach maliny: kwas azotowy, kwas fosforowy, kwas siarkowy.

Szczególnie skuteczny i jednocześnie tani jest kwas azotowy do zakwaszania wody do podlewania. Dodatkowo wprowadza azot w formie bardzo łatwo przyswajalnej dla roślin. Już po kilku dniach od pierwszego zastosowania fertygacji z kwasem azotowym można zaobserwować wyraźną poprawę kondycji roślin: przybywa młodych pędów i kolor liści staje się soczyście zielony.

Dla młodych krzewów zalecany jest w fertygacji kwas fosforowy, który ma bardzo korzystny wpływ na system korzeniowy. Kwas fosforowy stosuje się do zakwaszania wody do podlewania roślin jagodowych w okresie wczesnej wiosny i jesienią, gdyż skutecznie obniża pH wody i gleby, jedocześnie dostarcza roślinom fosfor niezbędny w tych okresach.



Shopping Cart